Monitoring van faillissementen in het Belgisch Staatsblad

2020, een routinejaar. Als we het over één ding eens mogen zijn dan is het dat 2020 tot nu toe geen normaal jaar was. Veel experten hebben hun mening en voorspellingen gedeeld. Ze hebben de economie en de sectoren geanalyseerd en de betrokken partijen geïnformeerd. Maar het inschatten van alle gevolgen is geen exacte wetenschap. Wie gaat er failliet en wie overleeft? Blijf op de hoogte en zet ondernemingen onder opvolging.

     

Failliet

Komt er een storm aan faillissementen onze kant op?

Corona bracht België gedurende maart en april in volledige lockdown. Bedrijven moesten sluiten en werknemers werden verplicht om, indien mogelijk, van thuis uit te werken of werden op economische werkloosheid geplaatst. De economie werd met andere woorden bijna volledig stilgelegd om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ondernemingen leden verlies en werknemers verloren een deel van hun vast inkomen. Het is dan ook niet anders dan logisch dat dit gevolgen heeft op de overlevingskansen van een bedrijf. Analisten voorspellen een stijging van ongeveer 8% in de faillissementen dit jaar. (Bron: Euler Hermes)

Onze Analist, Pascal Flisch, schreef over dit onderwerp in juli reeds een interessant artikel.

     

Waar kan je informatie vinden over faillissementen?

Zoals algemeen bekend worden faillissementen neergelegd en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dit nadat het sluitingsvonnis wordt uitgesproken door de rechter. Er gaat enige tijd over het publiceren van een uitgesproken vonnis. Om de informatie zo actueel mogelijk te kunnen bezorgen, wordt er dagelijks contact opgenomen met de rechtbanken om een overzicht te krijgen van de vonnissen op die dag.

Is het vonnis nog niet uitgesproken, maar is er wel een indicatie dat er iets aan de hand is met een onderneming, dan wordt dit bij ons weergegeven op de fiche van die onderneming. Deze info is terug te vinden in hun dossier onder de rubriek ‘incidenten’.

Blijf op de hoogte van de faillissementen

In de zoektocht naar specifieke informatie valt het wel eens op dat het Belgisch Staatsblad soms moeilijk leesbaar is. Het is altijd even zoeken, afhankelijk van het aantal pagina’s dat werd neergelegd.

Op de hoogte blijven van veranderingen aan de statuten van bepaalde partners of zakenrelaties? Dit kan eenvoudig en snel door bedrijven onder monitoring te plaatsen bij Trends Business Information. Van zodra er iets veranderd bij een onderneming die onder monitoring staat, wordt hiervan een melding verstuurd.

Wijzigingen worden zo snel en correct mogelijk opgenomen in de database en op een duidelijke manier weergegeven op de ondernemingsfiches. Dit zorgt voor een up-to-date overzicht en bespaart tijd.

Monitoring in de jungle